Binnenlucht op scholen

Maak werk van binnenlucht op scholen

In het NRC van 2 august jl. lazen we in een artikel; Covid-19 ondanks de energiecrisis zullen scholen komende winter met ramen en deuren open, les gaan geven.

Volgens Daniëlle Woestenberg (voorzitter van CNV Onderwijs) “weten we  inmiddels dat aerosolen een hoofdrol spelen bij verspreiding van het coronavirus en dat ook kinderen en jongeren het virus kunnen overdragen. Een deel van de scholen heeft inmiddels een goed werkend ventilatiesysteem. Een ander deel nog niet, vaak omdat het gebouw niet geschikt is.”

Luchtreiniging zou een goed werkend, relatief goedkoop alternatief kunnen zijn voor scholen waar ventilatiesystemen (nog) niet toepasbaar zijn. In grote delen van de zorg worden luchtreinigers immers al jarenlang toegepast.

Verschillende Duitse deelstaten, zoals Noordrijn-Westfalen, Berlijn en Beieren, hebben al vele tientallen miljoenen euro’s in luchtreiniging op scholen geïnvesteerd. In België wordt gewerkt aan een ambitieus plan rond gezonde binnenlucht in alle publieke ruimtes, waaronder scholen, waar ook luchtreiniging onderdeel van uitmaakt.

In Nederland moeten we in het onderwijs deze winter weer ‘gewoon’ ramen en deuren openzetten en naar buiten lopen als de CO2-meters op rood gaan. Dit is niet uit te leggen en het is te hopen dat de Nederlandse overheid het voorbeeld van de omringende landen gaat opvolgen. Er zijn op dit moment meer als voldoende gecertificeerde luchtreinigingsinstallaties voorradig en kunnen per direct worden ingezet.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/01/maak-werk-van-binnenlucht-op-scholen-a4137877

Wilt u meer weten over luchtreiniging neem dan contact met ons op.