Als voorkomen beter dan genezen is!

Invalpools leerkrachten in Twente leeg of bijna leeg
(bron Tubantia 24-8-22)

De afgelopen twee jaar hebben we allemaal te maken gehad met de gevolgen van corona of de maatregelen die met corona te maken hadden. Erop uittrekken naar je favoriete vakantiebestemming was niet altijd mogelijk. Dit jaar kon dit gelukkig weer zonder allerlei maatregelen, zoals bijvoorbeeld QR codes, vaccinatiebewijzen en/of mondkapjes.

Inmiddels zijn de scholen ook weer begonnen of zullen binnenkort weer beginnen. Vandaag lezen we echter in de media dat het schooljaar in Twente nog niet eens is begonnen, maar dat de problemen rond de bezetting nu al opdoemen. De meeste scholen slagen erin om voor elke klas een leerkracht te krijgen. Maar invalpools zijn leeg of bijna leeg. De regio houdt zijn hart vast voor een eventuele corona- of griepgolf (zie link onderdaan).

Kunnen scholen zich voorbereiden om het risico op besmetting van corona of andere virussen in  de klaslokalen terug te brengen?

Recentelijk is er een onderzoek uitgevoerd door professor Bert Blocken (KU Leuven/TU Eindhoven) samen met viroloog Marc van Ranst (KU Leuven) en Leen Peeters (Th!nk-E) op 50 Vlaamse en 50 Nederlandse scholen. In de deelnemende scholen werden in sommige klaslokalen luchtreinigers geplaatst en in andere niet.

Het verschil is aanzienlijk tussen een klas waar niet aan luchtreiniging werd gedaan en waar dit wel werd gedaan. Het meest opvallend was dit voor de deeltjes van minder dan 1 micrometer (PM1). Dat zijn onder meer de deeltjes die je uitademt, de zogenaamde respiratoire aerosolen. Dat zijn de kleinste speekseldruppeltjes waar de Covid-19 deeltjes zich aan hechten en zo voor een besmettingshaard zorgen (Mark van Luyk). De resultaten hiervan zijn in onderstaande grafiek weergegeven.

Zien is geloven, geloven is handelen. Aarzelt u nog, neem dan svp contact met ons op.

Bron: https://www.tubantia.nl/enschede/invalpools-in-twente-leeg-of-bijna-leeg-terwijl-schooljaar-nog-niet-eens-is-begonnen~ae76e770/