Nederland internationaal te kijk: slechte score op jeugdzorg en schone lucht voor kinderen.

Het artikel in de media van afgelopen week met bovenstaande titel raakte mij. Een land als Nederland met alle welvaart en rijkdom die we hebben scoort slecht als het gaat om de welzijn van kinderen. Als vader en opa frustreert me dit behoorlijk. Er zijn voor een aantal van deze aspecten directe oplossingen voorhanden, maar het probleem wordt niet bij de bron aangepakt.

Wat me raakte was dat we internationaal te kijk staan door de slechte luchtkwaliteit voor kinderen.
Op het gebied van gezondheid staan we op plek 28 van de KidsRights Index die afgelopen week is gepubliceerd. 
Marc Dullaert, voormalig kinderombudsman en oprichter van KidsRights, heeft gezegd dat kinderrechten wereldwijd ernstig in het geding zijn door de uitbraak van het coronavirus. Zowel de maatregelen van de overheden als de economische gevolgen, hebben op kinderen veel impact. Door de quarantaine is er verhoogd risico op huiselijk geweld en thuisonderwijs betekent ongelijkheid tussen kinderen. Het is voor kinderen in armoede moeilijker bij te blijven door gebrek aan computers en internet. In Nederland zijn door het sluiten van de scholen duizenden kwetsbare basisschoolleerlingen uit beeld geraakt. Nederland is daarnaast koploper in Europa op het gebied van luchtverontreiniging: één op de vijf kinderen lijdt hier aan astma. Dat is grotendeels terug te voeren op de uitstoot van auto’s.

Zoals ik al eens in een eerdere bijdrage heb geschreven handelen scholen zonder mechanische ventilatie op basis van wat hun CO2-meters aangeven. Wanneer deze een te hoge waarde aangeven moeten de ramen worden open gezet. Het positieve gevolg daarvan is dat het CO2-gehalte naar beneden gaat, maar uiterst nadelig dat er verontreinigde “frisse” lucht naar binnen wordt gehaald. Het probleem laat volgens de KidsRights Index ook ‘een sociaaleconomische scheidslijn’ zien: kinderen met een hogere sociaaleconomische status zitten op scholen met betere luchtfiltering en een betere luchtkwaliteit in hun leeromgeving dan ‘armere’ kinderen. Zorgwekkend is dat bijna 90 procent van alle kinderen in de wereld wordt blootgesteld aan luchtverontreiniging.

“Nu de klimaatverandering blijft toenemen, is de situatie voor de toekomstige generaties in de komende decennia zeer alarmerend,” aldus Marc Dullaert.
Hij roept regeringen over de hele wereld op om te investeren in de gezondheid van kinderen en hun toekomst op de lange termijn, ‘in het belang van de planeet’.
Binnen Europa pakt België daarin het voortouw.

JBTledEurope BV beantwoordt de oproep van Marc Dullaert en heeft de oplossing ontwikkeld die bijdraagt aan de gezondheid van onze kinderen. Daarom leveren wij luchtreinigingsinstallaties met  gecertificeerde (TUV/SGS) medische Hepa filtering en UV-C LED lichtbehandeling onder de merknaam ViroTower. Onze apparaten staan op de lijst van goedgekeurde toestellen die al door de Belgische overheid voor de zorgsector en het onderwijs is opgesteld. De overheid in Nederland loopt sterk achter om ondersteuning te geven opdat luchtreinigingsinstallaties betaalbaar ingezet kunnen worden op bijvoorbeeld scholen, kinderopvang, gastouders en overige  (gezondheid)zorg.

Onze ViRoTowers®  zuigen de omgevingslucht (binnenkort voor onze AE 1500 ook de buitenlucht!) aan en kunnen in verschillende uitvoeringen tussen de
150 m3 tot 1500 m3 de lucht reinigen. In ruimtes tot maximaal 200m2 wordt de lucht meerdere malen per uur volledig automatisch ontdaan van virussen, bacteriën, schimmels, pollen, aerosolen en fijnstof. Dit met een effectiviteit van 99,995% die bereikt wordt door meerdere filtratietechnieken en UV-C lichtbehandeling.

Spreekt dit u ook aan, neem dan contact met ons op voor meer informatie.

André Hof, directeur JBTledEurope BV.

Bronnen: