Goede voornemens voor het nieuwe schooljaar! Waarom scholen juist nu kritisch moeten zijn op het CO₂ niveau in de klaslokalen

Scholen zouden kritischer moeten zijn op het CO₂ -niveau in de klas omwille van verschillende redenen die te maken hebben met zowel de gezondheid als het leerproces van de leerlingen. Hier zijn een paar belangrijke argumenten:

  1. Gezondheid van leerlingen en personeel: Een te hoog CO₂ -niveau in binnenruimtes leidt tot verminderde luchtkwaliteit, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en irritatie van de luchtwegen. Door het CO₂ -niveau in de gaten te houden en te sturen, kunnen scholen de luchtkwaliteit handhaven en het welzijn van zowel leerlingen als personeel waarborgen.
  2. Leerprestaties: Slechte luchtkwaliteit  beïnvloedt de cognitieve functies en het leerproces van leerlingen negatief (zie 1). Onderzoek heeft aangetoond dat een goede luchtkwaliteit in klaslokalen kan leiden tot betere concentratie, aandacht en prestaties van leerlingen. Door het CO₂ -niveau te controleren en te beperken, kunnen scholen een betere omgeving creëren die gunstig is voor effectief leren.
  3. Ventilatie: Een hoger CO₂ -niveau kan duiden op een gebrek aan voldoende ventilatie in de klaslokalen. Goede ventilatie is cruciaal om vervuilde lucht te verwijderen en frisse lucht aan te voeren. Door het CO₂ -niveau te monitoren, kunnen scholen vaststellen of hun ventilatiesystemen adequaat werken en waar nodig verbeteringen aanbrengen.
  4. Bewustwording van milieuproblemen: Het monitoren van het CO₂ -niveau in de klas kan leerlingen bewust maken van milieuproblemen, zoals klimaatverandering en luchtkwaliteit. Dit kan educatieve kansen bieden om met de leerlingen te praten over de impact van menselijke activiteiten op het milieu en manieren waarop ze zelf een positieve bijdrage kunnen leveren.
  5. Voorbeeldrol van scholen: Scholen hebben een voorbeeldrol in de samenleving. Door actief bezig te zijn met het monitoren en aanpakken van het CO₂ -niveau in de klas, kunnen ze laten zien dat ze zich inzetten voor een gezonde en duurzame leeromgeving.

Het is dus van groot belang dat scholen bewust zijn van de luchtkwaliteit en specifiek het CO₂ -niveau in de klaslokalen. Dit kan worden bereikt door regelmatig te meten, indien nodig aanpassingen te doen aan ventilatiesystemen en bewustwording te creëren bij zowel leerlingen als personeel